Wat is jouw stress-signaal?
“Ik weet dat ik op een randje zit als ik tegen m’n kinderen tekeer ga” zei een gesprekspartner een tijdje geleden tegen me. Zelf herken ik die ook wel. Misschien jij ook. Wat is jouw signaal dat je richting de grens zit (of er al overheen)?
We krijgen allemaal signalen, van ons lichaam of van onze omgeving, als we te veel of te lang stress hebben. De één wordt kortaf, de ander trekt zich meer terug, weer een ander kan juist niet meer stoppen.
Stressklachten en uitval
Weet jij van jezelf welke signalen jouw lichaam geeft als je te ver gaat? En luister je daar weleens naar?
Op dit moment zitten er ruim 1,4 miljoen mensen thuis met een burn-out. 16% van de beroepsbevolking, volgens cijfers van de Burn Out Poli. In 2013 was dat nog 11%. En volgens TNO stijgen de cijfers én de duur van een burn-out steeds verder.
57% van de werknemers heeft behoefte aan maatregelen voor werkdruk. En hoewel veel werkgevers (48%) werkstress als het belangrijkste risico in hun organisatie zien, wordt er nog niet altijd concrete actie aan gekoppeld.
Stress-signalen herkennen
Om te voorkomen dat je (collega) uitvalt door te veel of te lang stress, is het vooral belangrijk dat je signalen leert herkennen. Op welke manier reageer jij – anders dan normaal – wanneer je stress hebt? Wat kunnen collega’s of je gezinsleden aan je merken als het niet goed met je gaat?
En wat ook heel belangrijk is: is stress bespreekbaar binnen jouw organisatie? Wat gebeurt er als iemand aangeeft dat het niet goed gaat, of dat ‘ie het even niet redt? In een cultuur waarin iedereen altijd maar doorgaat en werkdruk wordt afgedaan als ‘zeuren’ is de kans groter dat mensen structureel over hun grenzen gaan, met een groot risico op (langdurig) verzuim. Als het dan eenmaal mis gaat, gaat het vaak ook goed mis.
Signalen bespreken
En dan, als je die signalen herkent, wat doe je dan? Dan is het belangrijk om tijdig in te grijpen. Misschien kun je zelf iets doen, misschien heb je hulp nodig. Als leidinggevende heb je misschien geen tijd om extra aandacht aan iemand te geven. Je kunt het dan wel faciliteren. Signaleer je bij jezelf of bij een collega stressklachten? Dan ga ik graag met jou/jullie in gesprek. Brengen we in kaart waar het grootste energielek zit met een persoonlijk profiel en pakken we de klachten aan vóórdat iemand langdurig uitvalt.
Wil je hierover sparren of meer informatie over de werkwijze? Neem dan even contact op!