Het is bijna zover, de Week van de Werkstress 2017. Van 13 tot en met 16 november zetten diverse bedrijven zich in om werkstress op de kaart te zetten, en vooral te zoeken naar oplossingen voor onze enorme werkstress.
Duurzame inzetbaarheid
Steeds meer bedrijven worden zich bewust van de positieve effecten van gezonde medewerkers die plezier hebben in hun werk, en zetten zich hiervoor in. Duurzame inzetbaarheid is (volgens onder andere deze bron):
“Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren. Dit impliceert een werkcontext die hen hiertoe in staat stelt, evenals de attitude (van der Klink, e.a.)”
In wat minder ingewikkelde mensentaal: het gaat over het gezond, ontwikkeld en werkend houden van je personeel. Werkstress draagt daar niet aan bij. De aandachtsgebieden van duurzame inzetbaarheid zijn gezondheid, vitaliteit, motivatie, betrokkenheid en ontwikkeling.
Week van de Werkstress
Op de website Duurzameinzetbaarheid.nl vind je allerlei informatie en hulpmiddelen die te maken hebben met duurzame inzetbaarheid en werkstress. Een hele interessante is een overzicht van 99 tips die je als werknemer én werkgever kunt gebruiken om werkstress bespreekbaar te maken en te verminderen. Hierin komen tips naar voren over het voorkomen van een te hoge werkdruk en het vinden van werk/privé balans. Ook over collegialiteit, autonomie in het werk en het belang van gezondheid.
Een selectie van de tips die gedeeld worden:
- Neem regelmatig een korte pauze
- Maak een goede planning, waar ruimte zit tussen afspraken
- Vier je successen ook!
Maak werkstress bespreekbaar
Wat denk ik vooral heel belangrijk is, en wat ook in de Week van de Werkstress gepromoot wordt, is het bespreekbaar maken van werkstress. Je hoeft niet alles alleen of zelf te doen, ook al lijkt het soms wel zo. Het kan soms heel fijn zijn als iemand met je mee kijkt om te zien waar je de mist in gaat, of waarom je niet alles af krijgt. Weer even terug naar de basis, focus aanbrengen in je werk. Kijk eens hier als je wilt weten wat ik voor jou (en jouw team) kan doen.