Wat zou je doen als je minder tijd hebt?

Een tijdje geleden sprak ik met mijn zwager, die sinds een tijd documentaires en promotiefilmpjes maakt. Een zin die me bijbleef uit ons gesprek was: “doordat ik maar een minuut de tijd heb, moet ik nadenken over wat ik wil laten zien. Wat is écht belangrijk?” We zouden allemaal wel willen dat we meer tijd hebben, maar wat als we juist minder tijd hebben? Ik leg je uit wat de Wet van Parkinson is en hoe deze hier wellicht mee te maken heeft.

Is meer uren echt wel beter?

Een tijd geleden al kwam ik dit artikel tegen van Zakenwijzer, waarin wordt verwezen naar een onderzoek dat liet zien dat mensen met 80 uur per week werken een lagere productiviteit haalden dan met 40 uur per week. Daarbij werd gevonden dat meer dan 40 uur werken allerlei negatieve gevolgen heeft, zoals vermoeidheid, meer fouten, verkeerde keuzes en meer afgeleid raken. Het heeft daarnaast gevolgen in de privé situatie, die ook weer zijn weerslag hebben op het werk.

Ook in dit TED artikel wordt aangegeven dat het minder werken een aantal van onze problemen zou kunnen oplossen. En dat veel werken in elk geval niet bijdraagt aan onze productiviteit en/of ons geluk.

Wellicht komt dit deels door de Wet van Parkinson:

“Work expands to fill the time available for its completion”

Oftewel in normaal Nederlands: het werk van een taak dijt uit naar de tijd die je hebt om het te voltooien. Simpelweg: Heb je meer tijd, dan heb je ook meer tijd nodig.

Minder tijd, minder uitstellen

Als je minder tijd hebt, wordt je gedwongen dingen eerder te doen. Of in elk geval om ze anders te doen. Je gaat wellicht meer nadenken over OF je dingen überhaupt moet doen, en hoe je ze dan het beste kunt doen. Er is minder ruimte om uit te stellen. Als je minder tijd hebt om een opdracht uit te voeren, heb je ook minder tijd nodig. Door onze (werk)tijd te beperken, worden we gedwongen om te kijken naar wat belangrijk is.

Stel je voor dat je in een ideale situatie naar huis mag gaan als je de belangrijkste 3 taken voor die dag hebt afgerond. Zou je dan met die taken wachten tot het 16.00 uur is? Zou je eerst al je collega’s helpen om hun werk af te krijgen? Of zou je zorgen dat je ze direct doet, zodat je daarna van je vrije tijd kunt genieten?

Helaas is onze maatschappij daar niet op ingesteld, maar het zou de productiviteit waarschijnlijk enorm ten goede komen.

Vervaagde grenzen tussen werk en privé

Doordat de meesten van ons een smartphone, tablet en/of laptop van het werk hebben, vervagen de grenzen tussen werk en privé steeds meer. Het gevoel dat je om 17.00 uur je werk af moet hebben, vervaagt hiermee ook. Je kunt immers ‘s avonds thuis gewoon verder werken. Zou dit als gevolg kunnen hebben dat we overdag minder productief worden en daardoor alleen maar meer uren gaan werken, volgens de Wet van Parkinson?

Er zijn al landen waar mensen het recht hebben om buiten werktijd onbereikbaar te zijn, waaronder Frankrijk. Verschillende grote bedrijven maken hier ook afspraken over. Teveel werk en een te hoge werkdruk zijn voor velen van ons grote probleemgebieden, maar kijk eens naar welke invloed je daar zelf op kunt uitoefenen.

Wat zou er gebeuren als je de werktelefoon op je werk laat (even ervan uitgaande dat je niet voor calamiteiten bereikbaar hoeft te zijn), en je laptop uit? Zou je dan overdag andere keuzes maken?
Ik moest bij het schrijven hiervan weer denken aan een stukje over de ‘kogelwerende werktas‘ dat ik een tijd geleden tegenkwam. Ben jij je bewust van waarom je alles ‘s avonds nog mee naar huis neemt?

Neem zelf meer de regie over je dag

stappen voor meer rust in je dag

Wees je door de dag heen bewust van waar je mee bezig bent (bijvoorbeeld door een logboek) en van wat jouw taken en prioriteiten zijn. Wil je meer controle over je dag, zodat je ‘s avonds relaxter bent en meer rust ervaart? Kijk dan eens naar de online training ‘5 stappen voor meer rust in je dag’. In deze training leer je hoe je beter prioriteiten stelt, en welke stappen je kunt zetten voor meer regie en rust in je dag.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!