Wie bepaalt jouw richting?

Pas gaf ik bij de HAN een workshop aan de studenten van de minor ‘Onderneem de zakenreis’. Een leuke club enthousiaste startende ondernemers die graag hun planningsvaardigheden wilden verbeteren. Tijdens deze workshop legde ik de quote “If you fail to plan, you’re planning to fail” voor en ik vroeg ze of ze het daarmee eens waren.

Eén van de studenten was het er niet mee eens. Volgens hem was het zo dat er ook genoeg mensen zijn die het leven maar gewoon over zich heen laten komen en zien waar ze uitkomen. En dat is natuurlijk ook zo. De vraag is alleen of die mensen de voldoening uit hun leven halen die ze willen halen.

Als jij namelijk niet plant wat je graag wilt doen, laat je een ander voor jou bepalen wat jij doet. Als je altijd reageert op wat een ander van je vraagt, bepaalt een ander jouw richting. Dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn en kan heel goed uitpakken. In dat geval is er ook niks aan de hand.

Maar wat als die richting jou niet bevalt?

Wat als die richting een andere is dan waar jij zelf graag heen wilt? Wanneer jij een duidelijke richting voor ogen hebt, wil je waarschijnlijk ook stappen in die richting zetten. En dan wil je niet dat iemand anders jou een andere richting op stuurt.

Eén van mijn klanten worstelde met een overvolle agenda. De hele dag zat vol met afspraken en er kwamen allerlei telefoontjes, mailtjes en ad hoc zaken bij. Haar klanten stuurden haar agenda, haar dag en op dit moment dus haar leven. Voor zichzelf wist ze wel waar ze met haar bedrijf naartoe wilde, maar op dit moment zette ze geen stap in die richting omdat ze continu reageerde op wat een ander van haar vroeg. Stap voor stap werken we nu aan ruimte maken voor haar doelen.

Als jij zelf een richting hebt en een doel waar je naartoe wilt werken, laat dan niet een ander bepalen hoe jouw agenda er uit ziet. Geef kaders aan, creëer ruimte voor de dingen die je belangrijk vindt. Dat betekent dat je soms ‘nee’ moet zeggen omdat iets niet past bij jouw doel. Het vergt oefening en het is een proces dat tijd kost. Maar het is absoluut de moeite waard.

Heb je wat hulp nodig bij het stellen van je doelen en het maken van een actieplan + planning? Kom dan op 21 juni naar de training ‘succesvolle doelen’. In een ochtend gaan we werken aan jouw doelen voor het derde kwartaal en een concreet stappenplan om die doelen ook te halen!

Wil je meer weten of eerst kennismaken? Maak dan een telefonische afspraak.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!