Workaholic of bevlogen? Wat is het verschil en wat ben jij?

Ben je een workaholic als je (te) veel werkt? Of ben je dan bevlogen? Er is een belangrijk verschil tussen deze twee! Lees je mee?

Workaholics

De workaholic staat erom bekend (te) veel te werken. De motivatie van de workaholic is om achterstallig werk in te halen of het hoofd boven water te kunnen houden. Ze werken zoveel vanuit stress en/of angst en proberen te voldoen aan de hoge eisen van anderen of zichzelf. Mensen die erg perfectionistisch zijn kunnen hier last van hebben, maar ook mensen die niet makkelijk hun grenzen aangeven. Workaholics lopen een groot risico op burn-out.

Bevlogen medewerkers

Bevlogen medewerkers daarentegen werken ook veel. Echter, zij werken vanuit een positieve motivatie. Ze werken zoveel omdat ze hetgeen ze doen écht heel leuk vinden en er voldoening en energie uithalen. Ze werken veel omdat ze grote doelen willen halen en daar gemotiveerd voor zijn. Doordat het werk zo belonend voor ze is, lopen ze weinig risico op burn-out.

Het belangrijkste verschil tussen workaholics en bevlogen medewerkers is dus de motivatie waarom ze zo hard/veel werken en de energie die het oplevert.

 

 

Welke energie steekt erachter veel werken?

Een paar van mijn klanten zijn echte ‘vakidioten’. Ze vinden hun werk heerlijk en halen er veel energie en voldoening uit. Zij zijn bevlogen aan het werk. Toch kan er ook dan een risico zijn van overbelasting. Soms verschuift ongemerkt de motivatie van willen naar ‘moeten’ werken en is de werkdruk simpelweg te hoog.

Belangrijk is dan om te kijken op welke manier je keuzes kunt maken om weer de energie uit je werk te halen die past bij bevlogenheid.

Ik ben bezig met een nieuw praktisch werkboek ‘Aan de slag met bevlogenheid’ waarin ik je leer hoe je deze energie weer kunt ombuigen.

Tot slot ben ik benieuwd naar jouw ervaring: nu je het bovenstaande verschil weet, ben jij dan workaholic of bevlogen? Als je nu tot de conclusie komt dat je meer een workaholic bent, past de online training ‘5 stappen naar meer rust in je dag’ misschien bij je. Heb je liever individuele begeleiding om van workaholic weer bevlogen aan het werk te gaan? Maak dan meteen een afspraak, dan gaan we samen aan de slag!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!