Zo vergroot je jouw eigen bevlogenheid

Vorige keer deelde ik een aantal werkgerelateerde hulpbronnen met je, heb je hier iets van de in de praktijk gebracht? Misschien vraag je je af of mensen zélf ook iets kunnen doen om hun bevlogenheid te vergroten. Dat kan zeker! Vandaag deel ik daarom drie tips over persoonlijke hulpbronnen.

Werkgerelateerde en persoonlijke hulpbronnen beïnvloeden elkaar

Belangrijk om te weten is dat de werkgerelateerde en persoonlijke hulpbronnen elkaar wederzijds beïnvloeden. Wanneer je werkgerelateerde hulpbronnen stimuleert, resulteert dat ook in het vergroten van persoonlijke hulpbronnen. Zo geef je extra stimulans aan de opwaartse spiraal die je (misschien) al in gang gezet hebt.

Persoonlijke hulpbronnen:

1. Eigenwaarde: een positieve zelfevaluatie die aangeeft of iemand in staat is om succesvol controle uit te oefenen op de omgeving. Het benadrukken en vieren van kleine successen versterkt een gevoel van eigenwaarde. Ook kan middels coaching iemands eigenwaarde worden versterkt.

2. Persoonlijke effectiviteit: op zoek gaan naar de omgeving die bij je past, waar je talenten liggen en waar je energie uit haalt. Met vip24 brengen we dit voor mensen in kaart.

3. Stressbestendigheid: leren hoe je onder hoge druk nog goed kunt presteren. Wat heeft iemand nodig om dit te kunnen? Inzicht in waar je stress van krijgt, hoe je daarop reageert en wat je beter zou kunnen doen, is aan te leren. Coaching is hiervoor een goed middel.

Bevlogenheid is tweerichtingsverkeer

Bevlogenheid stimuleren werkt het best als er vanaf beide kanten (werkgerelateerd en persoonlijk) aandacht is voor het aanpassen van gewoonten en gedrag. Het is een proces wat je als team of organisatie aangaat en wat tijd kost. Verandering gaat altijd gepaard met ongemak. Maar meer focus op bevlogenheid en het werk leuker maken, kan niet heel vervelend zijn toch?

Zorg voor een stimulerende omgeving, waarbij mensen complimenten krijgen voor inzet en kleine successen. Realiseer je dat dit een positief effect heeft op de eigenwaarde en daarmee op de bevlogenheid. Zorg dat je in een omgeving werkt waarin ruimte is om te ontwikkelen en te ontdekken. Werk aan je eigen stressmanagement. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus als jij beter met stress omgaat heeft dat ook effect op het stressniveau van collega’s.

Wil je sparren over het vergroten van de bevlogenheid in je team? Laat het me weten, dan drinken we een kop koffie of thee.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!