Zonder stress op vakantie: 3 tips

Met de vakanties voor de deur wordt bij de meeste mensen ook de vakantiestress voelbaar. Want er moet nog zoveel gebeuren: uitjes van school, vakantie uitzoeken en boeken, je werk overdragen. En eigenlijk kun je het helemaal niet overdragen, want iedereen heeft het druk en niemand doet jouw werk zo goed als jij zelf. Dus je werkt je een slag in de rondte om alles op tijd af te krijgen..

Toch kun je het jezelf wel wat makkelijker maken in deze periode, zodat je zonder stress op vakantie kunt! Ik geef je 3 tips:

Plan en begin op tijd

Begin juli verscheen dit artikel, waarin wordt aangegeven dat je een maand van tevoren zou moeten beginnen met het overdragen van je werk. Waarschijnlijk red je dat nu niet meer, maar breng op tijd in kaart welke werkzaamheden je overdraagt en aan wie. Zo heb je tijd om de ander uitleg te geven en dingen op papier te zetten. Dit is zowel voor jou als voor de ander prettig. Beslis ook welke dingen je nog zelf afhandelt en welke je al voor je vakantie aan je vervanger overdraagt.

Hou in de weken voor je vakantie ook bij welke bijzonderheden er zijn. Dan hoef je niet in de laatste dagen alles nog te gaan bedenken, en loop je geen risico dat je bij het zwembad ineens bedenkt dat je iets belangrijks vergeten bent!

Maak je agenda leeg

Zorg dat je in de laatste week (of weken) voor je vakantie voldoende tijd reserveert om zaken af te handelen. Als je nog tot de laatste week voor je vakantie bomvol zit met afspraken, kun je nooit zonder stress op vakantie! Je krijgt dan nog te veel nieuwe informatie om te verwerken. Dus maak de laatste week voor je vakantie voldoende tijd vrij om juist dingen af te handelen voordat je op vakantie gaat. Zo zijn alle ‘losse eindjes’ weg voor je weggaat.

Zorg voor overzicht

Het is prettig als je op vakantie gaat met het gevoel dat je weet dat alles een plekje heeft: overgedragen, kan wel wachten, afgehandeld. Eén van de grotere stressfactoren is voor veel mensen de (overvolle) inbox. Als je die leeg hebt voordat je op vakantie gaat, kun je er vrij zeker van zijn dat je de meeste zaken een plek hebt gegeven. Heb je hulp nodig bij het leeg krijgen van je inbox? Neem dan contact met me op. Ik help je graag zodat jij relaxter op vakantie kunt gaan!

En dan, zonder stress op vakantie?

Als je dan op je laatste werkdag naar huis gaat, neem dan even de rust om erbij stil te staan dat je het werk los laat. Uit dit onderzoek blijkt dat 40% van de medewerkers nog door hun werk gemaild of gebeld wordt tijdens de vakantie. Vraag jezelf af of je dit wilt, en ga hier desnoods het gesprek over aan met je baas of collega’s.

Helaas geeft voor sommige mensen het koffers inpakken ook nog wel enige stress..  Daar kunnen mijn collega organizers je misschien wel mee helpen 😉

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!